Despre oameni și telefoane, despre cyborgi și inteligențe artificiale
Despre cyborgi e posibil să fi auzit din filme, din cărți sau din articolele în care se face referire la viitorul (nu foarte) îndepărtat al omenirii. Dar cyborgii există în prezent – unul dintre ei a scris aceste rânduri, iar un altul le citește.
[related]
Ce este un cyborg și de ce îmi permit să zic despre mine și despre tine că ne-am încadra în această ”specie”? Un cyborg, potrivit dicționarelor, este ”o persoană a cărei funcționare fiziologică este ajutată sau dependentă de un dispozitiv mecanic sau electronic”. Pentru a nu duce conversația în prea multe direcții, în acest articol mă voi referi strict la persoanele ”ajutate sau dependendente” de dispozitivele electronice (cu toate că se poate vorbi și despre cyborgi mecanici, mulțumită progreselor tehnologice din ultimii ani).
Așadar, eu, Octavian Palade, dependent de smartphone și Internet, și tu, dragă cititor, utilizator frecvent al acelorași tehnologii, ne încadrăm perfect în definiția de mai sus. Smartphone-ul este primul lucru pe care îl vedem dimineața, când ne trezim, și ultimul lucru pe care îl vedem înainte să ne cufundăm în somn, după o zi lungă de stat cu ochii în smartphone și cu mintea pe Internet.
Poate că nu este integrat (încă?) în corpul uman, dar a devenit atât de înrădăcinat în obiceiurile noastre încât îl putem considera o parte din noi. Smartphone-ul ne permite să imortalizăm oricând un moment plăcut, să găsim informații noi într-o fracțiune de secundă, să vorbim instant cu oricine, de oriunde. Telefonul, în 2017, e mai mult un dispozitiv pentru accesarea Internetului și cloudului (și a memoriei din cloud) decât unul creat pentru apeluri.
Aș putea exagera (doar un pic) și aș putea spune despre smartphone că ne dă superputeri, că ne ajută să spargem unele bariere care, pentru generațiile anterioare, păreau imposibil de depășit. Dar există loc de îmbunătățire și, la fel ca în cazul cyborgilor din multe filme SF, un upgrade hardware și software înseamnă puteri și mai mari pentru ”homo technologicus”.
Inteligența artificială și smartphone-urile viitorului
Legat de îmbunătățiri, există câteva lucruri pe care smartphone-urile ar trebui să ajungă să le facă pentru a ne da puteri noi, pentru a face un upgrade actualilor cyborgi.
În prezent, smartphone-urile, chiar dacă sunt conectate și rapide, pline de funcționalități interesante și capabile să stocheze atât de multe date prețioase nouă, pot fi considerate niște unelte pasive. Nu au o minte proprie sau, mai bine zis, nu au o minte care să fie perfect sincronizată perfect cu mintea omului. La fel ca un cuțit care trebuie mânuit pentru a tăia o roșie în două, și telefoanele trebuie butonate pentru a ne permite nouă să le folosim funcțiile, dar acest lucru se schimbă (încet, dar sigur).
Google Now, Amazon Alexa, Siri sau Cortana- sunt doar câteva exemple de asistenți virtuali care răspund la comenzi vocale, care îi ajută pe utilizatori să se organizeze mai bine, să fie mai eficienți, să-și ducă sarcinile la bun sfârșit mai rapid, să facă ce vor să facă sau ce trebuie să facă mult mai ușor, într-un mod cât mai natural.
Dar este suficient să ai niște asistenți virtuali care răspund doar atunci când îi strigi? Pentru ca să putem vorbi cu adevărat despre ”comuniunea om-tehnologie”, telefoanele vor trebui să ajungă să ne anticipeze dorințele, nu doar să răspundă la ele odată ce le-am manifestat, iar acest lucru va fi posibil mulțumită inteligenței artificiale avansate.
[related]
Cei de la Huawei au fost foarte vocali în ultima perioadă pe această temă și au și câteva dovezi concrete privind felul în care un dispozitiv construit în jurul inteligenței artificiale ne poate ajuta. Compania numește aceste dispozitive ”Intelligent Phones” și mici exemple privind capacitățile lor le vedem în modele deja existente: Huawei P10 rulează un algoritm de AI care învață care sunt aplicațiile pe care le folosești mai des și face în așa fel încât ele să funcționeze mai rapid, alocându-le mai multă memorie, iar Honor Magic este gadget care include numeroase funcționalități care ar trebui să automatizeze anumite lucruri (știe unde te afli și îți arată aplicațiile pe care le folosești cel mai des în respectivele locuri; știe dacă tu ești cel care se uită la telefon sau dacă e un străin și, în funcție de asta, arată conținutul mesajelor; știe dacă te afli într-o încăpere întunecată și îți scoate în față posibilitatea de a aprinde lanterna în momentul în care scoți telefonul din buzunar).
Din păcate, Honor Magic este disponibil doar în China, dar ne poate ajuta să ne întărim și mai mult ideea de smartphone al viitorului. Este un dispozitiv care încearcă să anticipeze ce își dorește utilizatorul. “În prezent, oamenii se conectează la lumea digitală folosindu-și smartphone-urile. În viitor, Telefonul Inteligent va schimba asta. Acesta va fi o extensie a ceea ce suntem – o parte indispensabilă a vieților noastre care folosește inteligența artificială pentru a se adapta nevoilor noastre, permițându-ne să interacționăm ușor atât cu lumea reală, cât și cu cea digitală.” a declarat Richard Yu, CEO Huawei CBG.
Și, totuși, telefoanele viitorului ar putea face și mai multe. Un telefon scos din buzunar și îndreptat, în poziție orizontală, cu ecranul blocat, către un peisaj, ar putea realiza instant o fotografie, ar îmbunătăți-o folosind algoritmi speciale și preferințele trecute ale utilizatorilor (de exemplu, filtrele preferate) și ar posta-o automat pe rețelele de socializare. Același telefon, îndreptat cu fața către utilizator și în poziție verticală ar face automat un selfie, fără să mai fie nevoie de deblocarea ecranului, de întoarcerea camerei, și ar alege cel mai reușit instantaneu, cu ajutorul tehnologiilor de recunoaștere facială.
Dar să nu ne oprim la fotografii. Să ne imaginăm un telefon capabil să asculte absolut tot ce spunem și să aibă pregătită mereu orice informație am necesita. Dacă am discuta cu un prieten despre găuri negre, telefonul, din buzunar, ar putea auzi totul și ar preîncărca toate detaliile cunoscute despre găuri negre. Ar urmări conversația și, în cazul în care aceasta s-ar poticni la forțele cu care sunt atrase obiectele de găurile negre, scoaterea telefonului din buzunar ar duce la afișarea instantă a respectivelor valori.
Și ora prânzului într-un oraș străin ar decurge altfel. Scoaterea telefonului din mers, într-un oraș străin, și îndreptarea lui către vitrine ar rezulta într-un modul de realitate augmentată care ar afișa meniurile fiecărui restaurant pe lângă care trecem și ar putea chiar să recomande un loc bun, pe baza istoricului utilizatorului.
Același modul de realitate augmentaă ar putea analiza orice fel de mâncare și ar putea oferi rețeta completă. Cu un senzor special, realitatea augmentată ar putea fi folosită și pentru a diagnostica și condiții de sănătate, iar telefonul inteligent al viitorului ar trimite automat datele către medici și ar oferi sugestii de tratament.
Odată ce înțelegi că puterea inteligenței artificiale este, practic, nelimitată odată ce hardware-ul a ajuns la un nivel suficient de puternic, lista cu posibilități devine și ea infinită. Până atunci, mai e nevoie de senzori, de procesoare și mai rapide, de viteze de internet mult mai mari, de baterii considerabil mai bune, și de camere foto mai performante.
Acum mai rămâne de văzut (și de dezbătut) cum vor arăta aceste telefoane ale viitorului. ”Nu știm viitorul form-factor al dispozitivelor din viitor. Poate nu va fi un telefon. Probabil va fi doar o bucată de sticlă”, a declarat Eric Xu, CEO al Huawei, în cadrul HAS 2017, eveniment desfășurat în luna aprilie, în Shenzhen. Până în 2025 – anul până în care, potrivit companiei, dispozitivele vor avea aceste funcționalități – mai e destul, deci jucătorii de pe piață au timp suficient să se decidă ce formate vor să adopte.
Cyborgii din filme vs. oamenii din viitorul apropiat
Plecând de la premisa inițială, am zis să fac și o comparație cu unul dintre cei mai cunoscuți cyborgi din cultura pop – Robocop – doar ca să vedem cum se situează superoamenii viitorului în raport cu roboții biologici imaginați de scenariștii filmelor SF.
[related]
Trecând peste faptul că Robocop a trebuit să fie mutilat de o explozie pentru a deveni Robocop, și peste faptul că este mai mult metal decât carne, să vedem ce poate face. În primul rând, putea vedea informații în timp real despre orice persoană pe care o întâlnea, putea analiza orice mic detaliu văzut și putea primi informații de la servere atunci când avea nevoie de ele.
În prezent, oamenii pot face aceste lucruri (intrăm pe Facebook pentru a afla tot ceea vrem să știm despre un om abia cunoscut, folosim căutările după imagini pentru a ne da seama ce reprezintă un monument pe care îl vedem și accesăm internetul și motoarele de căutare de fiecare dată când avem o curiozitate), iar în viitor ele se vor face automat.
Cel mai probabil, vom depăși capacitățile cyborgilor văzuți în filme și asta fără să avem nevoie de ”carcase” din metal, de implanturi dureroase sau de pistoale supradimensionate. Sper.